Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ghid complet pentru izolatia exterioara a locuintei tale

Actualizat: 08.09.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 11 min
Desi izolatia exterioara a cladirilor a inceput sa fie implementata de constructorii romani abia in anii ‘90, astazi a devenit un standard in constructii si una dintre cele mai importante etape in renovarea unei cladiri vechi. Desigur, acest proces se poate realiza prin mai multe metode si folosind mai multe materiale, astfel ca avantajele si dezavantajele trebuie atent cantarite inainte de a demara o astfel lucrare. In continuare, vei afla toate motivele pentru care ai putea avea nevoie de izolatie exterioara, ce materiale ai putea sa folosesti, precum si cei mai importanti pasi ai lucrarii propriu-zise.

Cuprins

Cand si de ce ai nevoie de izolatii exterioare

Exista trei motive pentru care locuinta ta poate avea nevoie de izolatie exterioara, insa rezolvarea uneia dintre probleme va duce automat si la rezolvarea celorlalte doua. 

1. Cand vrei sa eficientizezi costurile de intretinere - Izolatie termica

Daca trebuie sa tii mereu caloriferele deschise pentru a face caldura iarna sau aerul conditionat pentru a nu te sufoca de caldura vara, inseamna ca locuinta ta nu este eficientizata energetic. Din aceasta cauza, nu ai parte de confortul higrotermic de care ai nevoie.

Nivelurile ideale de umiditate si temperatura din locuinta ta definesc confortul higrotermic.

Mentinerea acestor niveluri ideale insa implica de departe cel mai mare consum de energie al locuintei. Conform Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, 57% din consum se duce catre incalzirea locuintei, in timp ce aerul conditionat consuma 25%. Asta inseamna ca doar 18% din consumul total de energie il folosim pentru alte utilitati, precum iluminat, gatit si alte produse electronice si electrocasnice.

Mai mult, inseamna ca mentinerea confortului higrotermic al locuintei tale implica niste costuri foarte ridicate.

Metoda cea mai sigura de a reduce aceste costuri este aceea de a spori eficienta energetica a cladirii prin reducerea consumului de energie, dar mentinand acelasi nivel de confort.

Pentru a determina cu exactitate nivelul de eficienta energetica al unei cladiri, ai nevoie de o expertiza si de un audit energetic, in urma caruia iti pot fi recomandate solutii de reabilitare termica a imobilului.

Cele mai importante lucrari de reabilitare ale unei cladiri sunt:

  • izolarea exterioara a peretilor
  • montarea geamurilor termopan
  • inlocuirea conductelor de distributie

Izolarea exterioara a peretilor se face pentru a imbunatati inertia lor termica. In fizica, inertia termica a unui obiect se refera la proprietatea acestuia de a fi rezistent la schimbarile termice externe. Asta inseamna ca peretii cu o inertie termica ridicata acumuleaza mai greu caldura, dar o si elibereaza mai incet atunci cand ar trebui sa se raceasca.

Cu alte cuvinte, peretii tai ar ramane vara relativ reci, iarna ar distribui caldura, iar tu ai consuma mult mai putin curent si gaz pentru acelasi nivel ridicat de confort termic.
Pentru a afla mai multe despre eficienta energetica a cladirii tale, poti cere eliberarea unui certificat energetic. Acesta poate fi intocmit doar de un auditor energetic autorizat, dand cladirii o nota de la A (insemnand o cladire foarte performanta din punct de vedere energetic) la G (pentru o cladire ineficienta energetic). Acest certificat este obligatoriu in cazul vanzarii unei constructii sau a unei locuinte, iar durata sa de valabilitate este de 10 ani.

2. Cand vrei sa mentii umezeala departe de structura casei - Hidroizolatie

Deja am inteles ca nu doar nivelul de temperatura, ci si cel de umiditate influenteaza confortul higrotermic. O mare parte din umezeala din locuinta este produsa de activitatile tale zilnice: igiena personala, gatit, spalatul si uscatul rufelor, vaselor, transpiratia din timpul activitatilor ce necesita un efort considerabil etc.
Peretii neizolati provoaca o crestere nesanatoasa a nivelului de umezeala in locuinta. Depasirea nivelului optim de umiditate (intre 40 si 50%) poate cauza:

  • aparitia igrasiei si a mucegaiului
  • aparitia acarienilor
  • deformarea mobilei si a parchetului
  • mirosuri neplacute.

In general, apa provenita din mediul exterior (ploaie, zapada, ceata etc.) se depune in peretii exteriori, infiltrandu-se apoi in tencuiala. Izolatia exterioara eficienta nu implica doar materiale inerte termic, dar si folii bariere de vapori care au un efect anticondens si opresc patrunderea umiditatii in locuinta ta.
Adesea insa, hidroizolarea se realizeaza prin izolare interioara si poate fi un proces important in faza de constructie a casei. O atentie deosebita le este acordata subsolurilor si acoperisurilor, care iau frecvent contact cu panza freatica, respectiv precipitatiile. In cazul subsolurilor, se folosesc metode precum impermeabilizarea peretilor cu ajutorul unei membrane cristaline, dar si metode de drenare, precum si impermeabilizarea in masa a betonului (unde este afectata chiar compozitia betonului). In cazul acoperisului, acesta este tratat cu o membrana bituminoasa.

3. Cand vrei sa izolezi fonic locuinta - Izolatie fonica

Oricat de linistita ar fi zona in care locuiesti sau lucrezi, ar trebui sa fie complet izolata de civilizatie pentru a nu avea niciodata probleme cu zgomotul. Cei de la World Health Organization au determinat ca poluarea fonica prezinta un risc mare pentru sanatatea ta si poate cauza stres, tulburari ale somnului, hipertensiune, tinnitus si poate duce chiar la pierderea treptata a auzului.

Daca poluarea fonica cu care te confrunti zilnic (traficul, zgomotul facut de santiere, zonele industriale, de avioane etc.) sunt greu de evitat, izolarea exterioara te poate ajuta sa impiedici o mare parte din aceste zgomote din a intra in locuinta ta. Un bun material il reprezinta rulourile exterioare din aluminiu, care pot scadea cu 10 decibeli zgomotul venit din afara si sunt si bune izolatoare termice. Geamurile termopan au si ele un rol important in izolatia fonica.

Daca doresti insa ca zgomotele sa nu iasa din locuinta ta, metoda cea mai sigura ramane cea a izolatiei interioare. Materialele preferate raman polistirenul expandat (fixat pe profile metalice) si vata minerala, in ambele cazuri izolatia fiind acoperita de straturi sau pereti subtiri de rigips. Evident, aceasta metoda reduce considerabil spatiul unei camere.

4. Izolatia exterioara vs. izolatia interioara

Am vazut deja ca in unele cazuri specifice, izolatia interioara poate fi preferata celei exterioare. Fiecare tip de izolatie are insa avantaje si dezavantaje pe care le vom enumera, pe scurt:

Izolatia exterioara

Avantaje:

  • Este cea mai eficienta pentru izolatia termica, deoarece izoleaza peretele de temperatura exterioara, nu locuinta de temperatura peretelui
  • Este eficienta in hidroizolatie si izolatie fonica
  • Nu afecteaza cu nimic spatiul interior al locuintei - proprietarul nu este nevoit sa renoveze pe interior pentru a o aplica
  • Pot fi folosite mai multe tipuri de materiale

Dezavantaje:

  • Este mai costisitoare
  • Presupune un efort logistic ridicat in cazul cladirilor inalte

Izolatia interioara

Avantaje:

  • Este mai ieftina
  • Poate fi folosita cu succes la antifonare
  • Este o optiune buna in cazurile constructiilor carora izolatia exterioara le-ar schimba aspectul exterior (cabane de munte, cladiri cu fatade istorice etc.)
  • Se poate folosi in diverse etape ale constructiei pentru a izola incaperi speciale (ex: subsolul)

Dezavantaje

  • Micsoreaza considerabil spatiul util al incaperii
  • Necesita indepartarea totala a zugravelii
  • Necesita demontarea caloriferelor si schimbarea diblurilor acestora cu unele mai lungi (pentru a le fixa direct de perete)
  • Peretii nu mai pot fi decorati cu tablouri sau alte obiecte care trebuie atarnate in cuie
  • Desi poate fi folosit polistiren subtire - special conceput pentru izolatii interioare - acesta este mai costisitor

Punand in balanta avantajele si dezavantajele, pare evident ca izolatia exterioara este mai practica. In acelasi timp, nevoile tale sunt cele care dicteaza ce tip de lucrare si ce materiale doresti. Iar izolatia interioara inca are cateva situatii specifice in care este mai practica.

Solutii pentru izolatia exterioara

izolatie exterioara din polistiren

Ai inteles utilitatea, dar si avantajele izolatiei exterioare. Mai departe, vei afla exact unde ar putea fi aplicata aceasta, dar si ce materiale ar trebui sa folosesti.

1. Izolatia exterioara a peretilor

Este izolatia care raspunde celor mai multe nevoi ale locuintei, fiind cel mai des recomandata pentru eficientizarea termica. In Romania, materialul cel mai des folosit in aceasta operatiune este polistirenul expandat, raportul dintre cost si eficienta fiind unul convenabil.

2. Izolatia la nivelul fundatiei

La nivelul fundatiei, izolatia se face de cele mai multe ori in timpul efectiv al constructiei. Motivul principal pentru care este realizata tine de hidroizolatie, intrucat fundatia unei cladiri intra foarte usor in contact cu umezeala din pamant, crescand riscul de aparitie a igrasiei si a mucegaiului.

Dupa ce fundatia a fost turnata, atat soclul, cat si grinzile de fundare trebuie hidroizolate. Si izolatia termica este recomandata pentru fundatie, insa, daca viitoarea cladire nu are subsol sau demisol, aceasta se va aplica doar pe soclu.

Important in aceasta faza este ca nu doar peretii sa fie izolati, ci si izolatiile electrice si sanitare care se afla la acest nivel al locuintei. Oricat de buna ar fi izolatia exterioara, riscul ca acestea sa intre in contact cu apa trebuie prevazut.

Motivul principal pentru care structura casei trebuie izolata inca de la inceput este costul mult mai ridicat si dificultatea pe care o astfel de operatiune le-ar avea daca ar fi facuta la mult timp dupa terminarea constructiei. In plus, asa cum peretii pot avea parte de izolatie, si pardoseala poate contribui la sporirea confortului termic din casa.

3. Izolatia terasei

La fel ca in cazul peretilor si al fundatiei, terasa unei cladiri poate avea parte de hidroizolatie si de termoizolatie. Materialele folosite sunt aceleasi, insa, in acest caz, au fost determinate doua modalitati separate de lucru. Acestea tin pur si simplu de ordinea in care sunt aplicate materialele.

  • Terasa clasica - izolatia termica este intai aplicata pe placa de beton, urmata de hidroizolatie, iar apoi se aplica finisajul.
  • Terasa inversata - intai este aplicata hidroizolatia, apoi termoizolatia si stratul de finisaj.

A doua optiune este mult mai avantajoasa, deoarece ofera protectie hidroizolatiei, care altfel ar fi trebuit schimbata periodic. Daca iti este familiara imaginea muncitorilor care „smolesc” terasele blocurilor, ei bine o fac tocmai pentru a inlocui hidroizolatia deteriorata, iar majoritatea blocurilor vechi au fost construite cu terasa clasica.

4. Materiale folosite pentru izolatia exterioara

Nu exista un material perfect pentru realizarea izolatiei exterioare, insa acesta poate fi un lucru bun. Optiunile tale sunt variate si iti poti realiza izolatia in functie de conditiile meteorologice din zona in care locuiesti si de nevoile tale. In continuare vei afla care sunt materialele cel mai des folosite si care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia.
 
Polistirenul expandat

Avantaje

  • Costul redus
  • Materialul este usor si nu ingreuneaza fatada casei
  • Permite circulatia vaporilor acumulati in interiorul casei
  • Impiedica formarea igrasiei si a mucegaiului
  • Rezistent la temperaturi inalte (se inmoaie abia la 100o C)

Dezavantaje

  • Se poate inflama in cazul unui incendiu si poate intretine arderea (desi exista si in varianta ignifugat)
  • Material sintetic, poluant
  • Poate atrage rozatoare

Polistirenul extrudat

Avantaje

  • Are o densitate mai mare decat polistirenul expandat
  • Un izolant termic mai bun decat polistirenul expandat
  • Rezistent la orice tip de uzura
  • Bun pentru izolatia fundatiei si a subsolurilor

Dezavantaje

  • „Nu lasa peretii sa respire” - nu permite circulatia vaporilor, ceea duce la depunerea umezelii intre perete si izolatie si la aparitia igrasiei si a mucegaiului

Vata minerala bazaltica

Avantaje

  • Ignifuga - rezista pana la temperaturi de 700o C
  • Bun izolant fonic
  • Permite circulatia vaporilor
  • Dezavantaje
    • Pretul ridicat
    • Greutate mare
    • Rigiditate

Vata minerala de sticla

Avantaje

  • Mult mai flexibila si mai elastica decat vata bazaltica
  • Poate fi folosita pentru a izola pereti cu forme neregulate
  • Potrivita pentru izolatia interioara

​​​​​​​Dezavantaje

  • Mai putin rezistenta la temperaturi ridicate decat vata bazaltica
  • Izolant termic bun, dar inferior vatei bazaltice

Spuma poliuretanica

Avantaje

  • Aplicare usoara si rapida (cu ajutorul pistoalelor cu spray)
  • Aderenta instanta pe aproape orice material de constructie (beton, lemn, caramida etc.)
  • Sigilare completa - aplicare fara imbinare, inchiderea tuturor porilor materialului pe care este aplicata
  • Grosime si greutate reduse
  • Bun izolant fonic
  • Nu putrezeste

Dezavantaje

  • Pretul foarte ridicat
  • Poate elimina substante toxice in timpul aplicarii
  • Nu poate fi aplicata uniform

5. Izolatie exterioara ecologica

Pe langa materialele des folosite in constructii, tot mai multi oameni aleg materialele ecologice pentru izolatia exterioara. Acestea sunt inspirate de tehnicile vechi de constructie, mergand pe principiul ca „ce a functionat atatea sute de ani, va functiona si in prezent”. Avantajele principale ale acestora ar fi costul mic si poluarea inexistenta, pe cand dezavantajele ar fi rezistenta redusa la mediul extern (in comparatie cu materialele chimice, fabricate) si un risc mai mare in caz de incendiu.

Materialele ecologice pentru izolatie exterioara se folosesc de obicei pentru a finisa casele cu un design rustic. Desi eficienta lor termica este necontestata, adesea sunt folosite impreuna cu alte materiale sau substante chimice pentru a le spori gradul de rezistenta (ex. solutie de ignifugare, bariera de vapori).
Cele mai populare materiale ecologice pentru izolatie exterioara sunt:

  • Stuful - Bun izolant termic si fonic, greutate redusa, usor de montat si de tencuit
  • Lana de oaie - Reglare buna a temperaturii, poate fi gasita si in varianta ignifuga
  • Canepa - Bun izolant termic si fonic, permeabil la vaporii de apa, montare usoara, rezistenta mare la mucegai
  • Paie - Necesita o procesare minima si ofera o termoizolatie eficienta
  • Pluta - Gasita in varianta expandata sau granulata, obtinuta prin procesare din materiale naturale. Ofera termoizolatie si izolatie acustica eficiente, rezistenta sporita la foc si nu permite aparitia mucegaiului

Cum se face izolarea exterioara a unei cladiri

Trebuie spus de la inceput ca exista o diferenta intre cum se izoleaza o cladire aflata in constructie si una deja construita. Aceasta diferenta nu tine insa de procesul in sine al izolatiei, ci de etapele de pregatire.

Pentru o cladire aflata in constructie, este necesara doar uscarea materialului din care este facut zidul (daca materialul necesita uscare), pe cand in cazul unei cladiri deja construite poate fi necesara indepartarea tencuielii (mai ales in cazul cladirilor vechi).

De asemenea, elemente precum tevi de gaz sau burlane pot ingreuna intregul proces, deoarece vor trebui mutate pentru a avea o izolatie completa.

Odata ce zidurile exterioare sunt pregatite, pasii principali sunt:

  1. Aplicarea mortarului adeziv pe placile din materialul izolant. Acesta se aplica pe marginile placii si in cateva puncte din centrul acesteia.
  2. Aplicarea placilor pe perete. Aceasta se face incepand dintr-un colt de la baza zidului si se realizeaza liniar, urcand progresiv spre ultimul nivel. De asemenea, placile sunt asezate in mod decalat, pentru a evita formarea rosturilor. In aceasta etapa, placile sunt nivelate cu ajutorul dreptarului.
  3. Armarea placilor. Dupa ce placile au fost lipite cu mortar, se executa gauri cu bormasina pentru ca apoi sa poata fi aplicate diblurile. Numarul acestora difera in functie de material, dar in general se recomanda un minim de 5 dibluri pentru fiecare metru patrat. Dupa ce diblurile au fost montate, se aplica un strat de mortar peste placile de izolatie. Pe acest strat este fixata plasa de fibra de sticla (folosita pentru rigidizarea tencuielii), dupa care este aplicat intr-un strat de mortar, atent nivelat pentru a nu fi vizibil niciun ochi de plasa.
  4. Tencuiala finala. Dupa ce mortarul incepe sa se usuce, se trece la executarea finisajului, mai exact a tencuielii decorative. Astfel, casa va capata sau recapata aspectul pe care il doresti.

Inainte de a demara acest proces, trebuie sa te consulti atent cu specialistii in constructii pentru a alege materialele potrivite pentru nevoile tale. Alege materialele de calitate; chiar daca sunt mai scumpe, lucrarile de reparatie in cazul deteriorarii lor vor fi mult mai mari. In acelasi timp, incearca sa nu cumperi mai multe materiale decat iti sunt necesare. Va fi mai convenabil sa cumperi materiale in plus spre finalul lucrarii, decat sa ramai cu materiale in plus.

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.