Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Constructiile din OSB - Cum se realizeaza si care sunt avantajele acestui material?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min
Daca inca nu te-ai hotarat asupra materialului din care vrei sa fie facuta viitoarea ta casa, ai putea lua in considerare si varianta lemnului. In continuare, iti vom prezenta care sunt avantajele folosirii placilor de OSB in contructie.

Cuprins

Ce este OSB-ul?

Oriented Stand Board este un tip de panou prefabricat din lemn, alcatuit intr-o proportie de 95% din aschii. Caracteristica deosebita a acestor placi se afla in orientarea aschiilor, ceea ce le face mai rezistente si mai rigide decat placajele din PAL si ideale pentru constructii.
Placile din OSB sunt fabricate prin presarea aschiilor si lipirea lor cu ceara si rasini sintetice, acestea reprezentand aproximativ 5% din componenta materialului.
        Tipuri de placi de OSB
Exista doua tipuri de placi OSB:

  • OSB 2 - Este un material mai flexibil, insa nu poate fi folosit decat in medii unde nu este prezenta umezeala. Se foloseste pentru decoratiuni si finisaje interioare (precum lambriurile), la pardoseli sau pereti despartitori. De asemenea, este un material des folosit in industria mobilei.

  • OSB 3 - Fiind un material mai rezistent, OSB 3 se curbeaza, dilata si contracta mai greu decat OSB 2. Placile sunt tratate cu rasini care le fac utilizabile si in medii umede. OSB3 este un material ideal pentru construirea peretilor, podelelor si a acoperisurilor.

Concluzia este evidenta: desi poti folosi OSB 2 pentru diverse finisaje interioare, pentru ridicarea casei vei avea nevoie de OSB 3.
        Achizitionarea placilor de OSB
Chiar daca stii deja ca OSB 3 este varianta pe care o vrei, trebuie sa stii ca si aceste placi sunt fabricate in dimensiuni diferite si sunt folosite in etape diferite ale constructiei.
Grosimea unei placi de OSB 3 poate varia intre 6 si 40 mm. Este foarte important sa tii cont de aceasta dimensiune atunci cand alegi materialele de constructie. De exemplu, pentru un perete va trebui sa folosesti placi de minimum 10 mm grosime, insa aceasta poate varia si in functie de distanta dintre grinzi. Este important sa discutii toate aceste detalii cu echipa de constructori inainte sa faci orice achizitie.
Inainte de a fi folosite in constructie, placile din OSB trebuie tinute pe paleti si protejate cu folie, pentru a nu intra in contact cu solul si cu umezeala din aer.

osb

Utilizarea OSB-ului in constructii

Constructiile din OSB sunt practic supuse la aceleasi riscuri ca orice constructie din lemn. Oricat de bine va fi izolata casa ta, va trebui sa te asiguri ca placile din OSB sunt ignifugate si tratate corespunzator impotriva fungilor si a insectelor daunatoare.
Placile din OSB pot fi folosite pentru a cladi:

  • magaziii
  • containere
  • garaje
  • cabane
  • case

Odata ce demarezi constructia propriu-zisa, vei incepe sa observi si numeroasele aplicatii structurale ale OSB-ului.
Pardoseli
In acest caz placile sunt sustinute de grinzi structurale din lemn, peste care este plasat un material izolant fonic (precum vata bazaltica) pentru a reduce zgomotele provocate de traficul zilnic (inclusiv acel scartait neplacut al podelelor).
Placile ar trebui sa aiba o grosime de 18 mm. In cazul unui planseu structural, toate acestea vor fi sustinute de o sapa de ciment groasa de minimum 50 cm. Finisaje precum parchetul si chiar gresia pot fi usor montate pe placile de OSB.
Pereti
Structura peretilor este de obicei realizata din sipci verticale din lemn. Exista numeroase metode de a imbina materialele, insa toate implica folosirea placilor din gips-carton pentru interiorul peretilor.
OSB-ul este folosit mai degraba pentru exteriorul peretilor. Placile sunt apoi izolate cu un strat de polistiren expandat, peste care este aplicat finisajul exterior (lemn sau tencuiala). Vata bazaltica poate fi folosita pentru a completa spatiile dintre sipci si dintre placile de OSB si cele din gips-carton.
Acoperis
Si in constructia acoperisului gips-cartonul este folosit pentru a placa interiorul locuintei, iar OSB-ul pentru a placa exteriorul sarpantei. Pe langa izolatia termica, nu uita ca acoperisul are nevoie si de o hidroizolatie eficienta.
Fixarea placilor OSB este una cat se poate de usoara, in acest scop putand fi folosite:

  • cuie
  • suruburi pentru lemn
  • capse.

O regula importanta de care trebuie sa tii cont este lasarea unui spatiu de 3 mm intre placi. Acesta poarta numele de rost de dilatatie si protejeaza structura de posibilele deteriorari care apar daca placile din OSB incep sa se dilate.

Galerie

Casa din OSB

Numite uneori si „case americane”, locuintele din OSB sunt considerate mai usor de construit decat cele din zidarie. Datorita greutatii reduse a structurii finale, fundatia casei nu va trebui sa fie prea adanca.
De grinzile fundatiei va fi fixata talpa de lemn, pentru a realiza o prindere eficienta a viitoarei structuri din lemn. Casa va fi apoi ridicata fie imbinand atent fiecare piesa de material, fie folosind panouri prefabricate de tip „sandwich”.
Avantajele unei case din OSB
Principalele beneficii pe care o locuinta din OSB ti le poate aduce sunt:

  • timpul rapid al constructiei;
  • costul redus (constructia unei case din OSB poate fi cu pana la 50% mai ieftina decat cea a unei case din caramida);
  • rezistenta sporita la cutremur;
  • consum redus de energie (casele din OSB sunt ecologice);
  • aspectul placut.

Dezavantajele unei case din OSB
Ca orice material de constructie, si OSB-ul are numeroase dezavantaje. Printre ele se afla:

  • riscul crescut de incendiu (ignifugarea placilor nu le face imune la actiunea focului, dar poate intarzia izbucnirea incendiului cu aproximativ 60 de minute);
  • izolatie fonica slaba;
  • placile pot scartai;
  • rezistenta redusa fata de constructiile din zidarie.

Chiar daca o casa din OSB nu este facuta pentru a fi locuita de generatii intregi, poate fi o alegere profitabila daca iti doresti o locuinta moderna si ecologica. In plus, vei beneficia de intreg confortul pe care doar o structura din lemn ti-l poate oferi.
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:

Anumite elemente din structura constructiei nu sunt vizibile din exterior, de aceea, tencuiala pe suprafata acestora poate fi aplicata sumar, avand doar rolul de a proteja peretii. Acest tip de tencuiala mai este cunoscuta si sub numele de tencuiala bruta, fiind utilizata mai ales in poduri, cosuri de fum, beciuri si calcane. Nu este obligatoriu ca utilizarea acesteia sa ofere si un rezultat estetic deosebit, motiv pentru care, aplicarea tencuielii brute nu implica si alte masuri speciale (trasare, stalpisori etc), asa cum se intampla in cazul altor tencuieli
REFRACTAR, - Ă, adj. - (Despre materiale) - Care rezista la temperaturi inalte, fara a-si schimba structura, compozitia si caracteristicile. Caramida refractara este un material ceramic special, realizat prin ardere la temperaturi inalte, in cuptoare speciale. Datorita argilei speciale din care sunt realizate, caramizile refractare: Pot rezista la temperaturi extreme, de peste 1280°C, fara a suferi modificari fizice; Garanteaza o mare putere de acumulare si de radiatie a caldurii; Prezinta o rezistenta mecanica foarte buna; Au o culoare galben-aurie.
Cum ridic un zid despartitor in casa? Achizitia unui apartament sau a unei case inseamna renovarea acestuia dupa gusturile noului proprietar. Realizarea unui perete de compartimentare poate oferi un mare plus proiectului de design interior. In acest articol, afla care sunt solutiile populare de compartimentare a locuintei si iti dezvaluim cum sa duci la bun sfarsit ridicarea unui zid despartitor realizat din blocuri de BCA.
Atunci cand construiesti o casa este important sa estimezi costul pe care aceasta il implica. Blocurile din BCA au dimensiuni mari, astfel executia casei se realizeaza mai rapid. In plus, pretul BCA-ului este mai mic. Fie ca esti in etapa in care iti realizezi bugetul, fie ca vrei sa aduci pe santier materialele necesare, este important sa stii de cate blocuri de BCA vei avea nevoie pentru constructia propriu-zisa. Din acest articol vei afla cum sa calculezi necesarul de BCA pentru casa ta, astfel incat la final sa nu ramai cu paleti suplimentari.