Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum scapi de mucegai: recomandari eliminare si prevenire

Actualizat: 13.11.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 8 min
Mucegaiul este o problema cu care se confrunta multe persoane. Petele negre sau verzui pe pereti afecteaza ambientul intregii case si nu sunt doar inestetice, ci si daunatoare sanatatii. Afla tot ce trebuie sa stii despre scoaterea mucegaiului de pe pereti si cum poti preveni aparitia acestuia!

Cuprins

Ce este mucegaiul si de ce apare in casa?

Mucegaiul este format din ciuperci microscopice care se inmultesc prin spori si apare in zonele cu umiditate ridicata. Acesta poate aparea si la interiorul unei locuinte, si la exterior. 

Umiditatea ridicata va favoriza atat aparitia ciupercilor microscopice, cat si dezvoltarea lor. Cel mai des intalnite tipuri de mucegai de interior sunt Penicillium, Cladosporium, Alternaria si Aspergillus. Acestea sunt diferite de cele prezente pe alimente. 

Sporii de mucegai patrund in casa pe calea aerului, dar si prin sistemele de incalzire si ventilatie. Suprafetele care pot fi afectate cel mai mult de sunt bucataria, baia si balconul, insa mucegaiul poate aparea si in alte camere, daca intampini probleme cu infiltratiile apei din exteriorul casei sau in apartament. 

Poti rezolva sau preveni infiltratiile de apa prin izolarea fundatiei casei vechi sau aflate in constructie si prin hidroizolarea corecta a acoperisului!

Mucegaiul apare si se dezvolta si pe suprafetele din lemn. Totodata, poate descompune vopsele sau adezivi si de aceea poti regasi adesea mucegai pe peretii casei.​​​

Factori care favorizeaza aparitia si dezvoltarea mucegaiului

Principalii factori care favorizeaza aparitia si dezvoltarea mucegaiului sunt umezeala, caldura si lipsa unei izolari adecvate.

  • Un mediu cald si umed - umiditatea si caldura din interior favorizeaza aparitia mucegaiului in special in sezonul rece, din cauza diferentelor mari de temperatura.
  • Formarea condensului - izolarea incorecta a peretilor va bloca transferul umiditatii din interior catre exterior si astfel se va forma condensul, mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului.
  • Infiltratiile de apa - daca hidroizolatia este efectuata cu materiale de slaba calitate, pot aparea infiltratii de apa in peretii interiori ai casei. Este recomandat ca aceste lucrari sa fie efectuate de un profesionist, pentru a evita aparitia mucegaiului in timp.

Afla mai multe din articolul Umiditatea din casa: care este valoarea optima si cum poate fi obtinuta?

Unde apare, de obicei, mucegaiul in casa?

perete cu mucegai

Iata care sunt zonele din locuinta carora trebuie sa le acorzi o atentie deosebita atat pentru aplicarea tratamentelor antimucegai pentru pereti sau tavane, cat si pentru prevenirea formarii ciupercilor:

In baie

  • In zona cabinei de dus si a cazii: placile ceramice din jurul faiantei si a cazii sunt locul in care mucegaiul apare cel mai frecvent. De asemenea, este bine sa verifici perdeaua de la dus sau cada, dar si zona din jurul robinetilor si a dusului.
  • Suprafata chiuvetei si a vasului de toaleta, gresia si faianta din jurul acestora, spatiul de sub chiuveta (unde depozitezi produsele pentru curatenie) si toate tevile.
  • Peretii, podelele si covorasele din baie.
  • In jurul masinii de spalat.
  • In jurul ferestrelor si a pervazurilor.

In bucatarie

  • In interior, pe suprafat sau sub chiuveta de bucatarie.
  • In frigider (inclusiv tava de picurare si dozatorul de apa/gheata), in spatele frigiderului si in camara.
  • In microunde si in cuptor, precum si in spatele acestora.
  • In jurul ferestrelor si a pervazurilor.

In dormitor

  • Pe salteaua patului.
  • In jurul ferestrelor si a pervazurilor.
  • Aerisirile aparatului de aer conditionat.

In sufragerie sau living

  • Pe canapele si perdele.
  • In zona semineului.
  • In jurul ferestrelor si a pervazurilor.

In pod 

  • Pe tavan/acoperis, din cauza unor eventuale scurgeri.
  • In jurul oricarei aerisiri care provine de la bucatarie sau baie.
  • In zona boilerului si a cazanelor pentru calorifere.
  • In izolatia termica. 

Citeste si: Intrebari frecvente despre termoizolare si materialele utilizate

In beci/subsol

  • In jurul tevilor si a conductelor.
  • In zone ale fundatiei unde pot aparea eventuale scurgeri.
  • In jurul pompelor de apa.
  • Pe langa aerisiri.

In garaj

  • In spatele sau sub oricare zona in care sunt depozitate obiecte.
  • In jurul usii si a ferestrelor.

Nu exista mediu care sa fie in totalitate lipsit de mucegai, iar sporii de mucegai nu sunt in mod normal vizibili ochiului. Acestia se vor dezvolta si vor capata aspectul neplacut al petelor inestetice si inchise la culoare de pe pereti, in momentul in care vin in contact cu apa si cu umezeala.

Mirosul specific, asemanator cu cel de pamant umed, iti poate indica prezenta mucegaiului, in special daca apare in zone mai putin vizibile, precum in spatele obiectelor de mobilier sau sub parchet.

Metode eficiente pentru a scapa de mucegaiul din casa

Metode eficiente pentru a scapa de mucegaiul din casa

Pentru mucegaiul deja format pe pereti sau in alte zone din locuinta, ai la indemana mai multe solutii practice, care te vor ajuta sa elimini cu succes aceste pete inestetice si daunatoare:

Cu ce se curata mucegaiul de pe pereti?

Poti folosi solutii antimucegai din comert sau preparate in casa. In supermarketuri sau in magazine specilizate vei gasi o varietate de produse pentru scoaterea mucegaiului de pe pereti si curatarea mucegaiului de pe mobila.

Pentru peretii albi poti opta, insa, si pentru prepararea unei solutii in casa, cu urmatoarele ingrediente: un pahar de apa si unul de otet, sucul de la o lamaie, doua linguri de bicarbonat de sodiu si una de apa oxigenata. Amesteca ingredientele intr-o sticla cu pulverizator si lasa sa actioneze pe zona cu mucegai intre doua si patru ore!

In momentul in care indepartezi mucegaiul, tine minte sa te protejezi si evita inhalarea acestuia! Este recomandat sa folosesti o masca pentru fata si manusi de plastic.

Cum sa scapi de mucegaiul din baie sau bucatarie?

Mucegaiul iubeste umezeala, iar un mediu in care umiditatea aerului depaseste 80% sporeste semnificativ sansele de aparitie a acestuia. Cea mai utila solutie este utilizarea unui dezumidificator.

In plus, daca te-ai mai confruntat in trecut cu problema mucegaiului, alegerea unui dezumidificator este remediul ideal impotriva reaparitiei lui.

Cum scapi de igrasie si de mucegaiul din spatele mobilei?

Printre cele mai eficiente solutii pentru eliminarea igrasiei si mucegaiului din spatele mobilei sunt:

  • folosirea unui dezumidificator, pentru a controla nivelul de umiditate din incapere;
  • hidroizolarea locuintei si izolarea termica a peretilor, pentru a preveni infiltratiile de apa si condensul;
  • asigurarea unui spatiu suficient de mare intre perete si mobila, pentru a permite ventilarea si eliminarea umezelii.

Cum poti preveni aparitia mucegaiului?

Cea mai buna solutie impotriva mucegaiului este prevenirea acestuia. Mucegaiul nu este de neglijat si trebuie sa faci tot posibilul pentru a impiedica aparitia lui in locuinta. Exista cateva metode simple prin care iti poti feri casa de aceasta problema:

  • aeriseste camerele - este indicat sa aerisesti incaperile macar de doua ori pe zi pentru a elimina umezeala acumulata in interiorul locuintei. Baia este unul dintre locurile predispune aparitiei mucegaiului din cauza umezelii crescute, asa ca dupa fiecare dus este recomandat sa lasi fereastra deschisa sau, dupa caz, sa pornesti ventilatia pentru cateva minute;
  • controleaza umiditatea - umiditatea poate fi tinuta sub control cu ajutorul unui higrometru de camera care indica nivelul umiditatii. Valoarea recomandata a umiditatii trebuie sa fie intre 30% si 50%, mai scazuta vara si mai ridicata in perioada iernii. Poti tine umiditatea sub control si in acelasi timp sa iti inviorezi locuinta cu plante care absorb umiditatea: feriga, iedera sau chamaedorea (palmierul pitic);
  • hidroizolatia - daca hidroizolatia este efectuata in mod corect, poate preveni aparitia mucegaiului in interiorul locuintei. Exista numeroase tipuri de materiale care sunt folosite pentru hidroizolare (precum membranele bituminoase aplicate peste un strat termoizolant de vata bazaltica) si este recomandat ca aceasta sa fie efectuata de catre un specialist, astfel incat sa inlaturi problema infiltratiei apei prin pereti. Rezultatul va fi, asadar, o izolatie interioara antimucegai;
  • nu usca rufele in interior - evaporarea apei in interiorul locuintei va creste nivelul de umiditate. Este indicat sa usuci rufele intr-un spatiu deschis sau bine ventilat;
  • aplica solutie antimucegai inainte de zugravit - amorsele cu rezistenta la mucegai pot fi utilizate in special pentru spatiile expuse la umezeala, atat la interiorul locuintei, cat si la exterior;

VIDEO: Cum se formează mucegaiul - aplicarea vopselei lavabile antimucegai

  • utilizeaza vopsea antimucegai - o solutie la indemana este vopseaua antimucegai, care poate fi folosita in incaperile cu umiditate ridicata. Daca ai posibilitatea sa iti amenajezi singur locuinta sau sa renovezi, poti folosi aceasta vopsea ca sa impiedici formarea mucegaiului;
  • batoane congelate - o solutie moderna impotriva mucegaiului este utilizarea acestor batoane congelate. Cum procedezi? Trebuie sa faci gauri in perete, la distanta de 11 cm, cat mai aproape de fundatia casei. Adancimea gaurilor trebuie sa fie mai mica decat grosimea peretilor cu 2,5 cm. Trebuie sa introduci batoanele in prealabil in congelator, apoi in gaurile din perete. Dupa topirea primului rand de batoane, trebuie sa repeti aceasta operatiune de inca trei ori, apoi poti tencui peretele. Durata de viata a tratamentului este de 25 de ani;
  • solutia electro-cibernetica - este ultimul trend in materie de prevenirea a mucegaiului. Sistemul electro-cibernetic este compus dintr-un aparat care se monteaza pe peretele camerei, cu patru suruburi. Prin impulsuri electromagnetice de unda lunga, acest aparat alunga igrasia pe o raza de 12 metri. Aparatul are un consum energetic redus si este eficient in prevenirea mucegaiului pe o durata de 20 de ani.

Cum iti afecteaza mucegaiul sanatatea?

mucegai langa tamplaria geamului

Mucegaiul are numeroase efecte daunatoare asupra sanatatii, insa cei mai afectati sunt copiii, varstnicii si persoanele cu sistem imunitar slabit, care sufera de alergii sau de alte afectiuni respiratorii. Potrivit unor studii, efectele daunatoare ale mucegaiului pot fi:

  • alergii - acestea se manifesta prin stranut, secretii nazale, iritatii ale pielii si ochilor;
  • ingreunarea respiratiei - este mai rar intalnit acest simptom, dar este mult mai grav. Senzatia de apasare in piept si o respiratie suieratoare ar trebui sa te ingrijoreze si sa faci o vizita la medic;
  • oboseala si dureri de cap - daca nu vei indeparta la timp mucegaiul, vei resimti o stare de oboseala constanta si dureri de cap frecvente;
  • astm bronsic - acesta afecteaza caile respiratorii, iar in cazul persoanelor care sufera deja de astm bronsic cu forme alergice la mucegai vor avea crize mult mai dese;
  • infectie pulmonara - infectiile grave la nivelul plamanilor sunt cauzate de contactul direct cu mucegaiul. Din acest motiv, este important sa porti masca de protectie in momentul in care il elimini. Astfel, eviti inhalarea particulelor de mucegai;
  • sinuzita fungica - este o afectiune comuna declansata de ciupercile microscopice. Sinuzita fungica poate fi vindecata printr-un tratament corespunzator.

Mucegaiul pe pereti nu reprezinta o problema fara rezolvare. Dimpotriva, exista solutii eficiente pentru indepartarea lui si mult mai multe variante pentru prevenirea aparitiei acestuia.

Cel mai important este sa stii care sunt masurile de preventie si sa inlaturi factorii care favorizeaza aparitia mucegaiului. De la solutiile traditionale si pana la cele mai moderne dintre ele, ai la indemana cele mai eficiente metode care te ajuta sa scapi de mucegaiul inestetic din locuinta ta si daunator sanatatii tale.

Pe langa sfaturile utile de pe blogul nostru, in magazinul online MatHaus gasesti o gama variata de produse ce te ajuta sa scapi de mucegai, dar si materiale si unelte necesare pentru orice proiect de construit, renovat sau reparat ai in desfasurare. Plaseaza o comanda, iar noi ti-o livram la orice adresa din Romania prin flota proprie de camioane cu brat de descarcare sau prin curierii parteneri! 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.